PS4 Pro beoordeling

PS4 Pro beoordeling

De PS4 Pro is een monsterlijk apparaat, dit is mijn PS4 Pro beoordeling:

Ik heb er tijden op gewacht tot hij eindelijk uit kwam, en toen hij er was ben ik zo vroeg mogelijk richting lokale winkel gegaan. Uitverkocht natuurlijk, daarom heb ik hem gelijk dezelfde dag nog maar online besteld. Perfect geregeld!

PS4 Pro beoordeling met Battlefield 1

En natuurlijk toen gelijk hélemaal grijs gespeeld. De ene battle na de andere met Battlefield 1 (leuke game ook trouwens). En mijn ervaringen wil ik graag met jullie delen zodat je zelf ook een beslissing kan nemen of je er eentje koopt.

Games algemeen

Dan kom je me misschien wel online joinen in vette veldslagen.

De PS4 Pro beoordeling

Mijn oordeel van de PS4 Pro: vette console, de beste op de markt. Als je een 4K TV hebt dan zeg ik doen want de kwaliteit van de beelden gaat er veel op vooruit. Als je nog niet zo’n TV hebt dan zou ik nog even wachten of een Slim kopen of als je toch een UHD BluRay speler had willen kopen, de Xbox One S

Maar first things first. Moet je een PS4 Pro kopen? Laten we even kijken naar de specs en de voors- en tegens.

Hier online is een geweldige video beoordeling van de Playstation 4 Pro:

Voor wie is de PS4 Pro?

Om te kijken of de PS4 Pro iets voor jou is, is het goed om eerst na te gaan voor wie hij eigenlijk bedoeld is. Natuurlijk voor gamers, dat staat sowieso vast. Maar misschien nog wel meer dan je denkt. Sony is namelijk met een paar afslagen echt nog verder de gaming kant opgegaan.

De Pro is namelijk zeker de sterkste console die je op dit moment kunt kopen. Ze hebben hem groter en logger gemaakt (van twee naar drie verdiepingen en een stuk breder en dieper) om plaats te maken voor al de extra krachtige hardware.

De Xbox One S is juist een stukje kleiner geworden en gaat ook nog eens meer de media kant op. Zij hebben een UHD BluRay drive toegevoegd waar Sony ervoor heeft gekozen om dat niet te doen. Daarmee is de Pro een echte gaming console, maar niet de media hub die de One S ons brengt.

PS4 Slim vs PS4 ProDaarentegen had Sony wel ook al de PS4 Slim op de markt gebracht, een kleiner apparaat dan de originele Playstation 4 maar met wel dezelfde kracht, een soort tussenweg tussen de One S en de PS4 Pro. Wil je dus gaan voor esthetische waarde in plaats van kracht, dan heet Sony toch een kleiner (en goedkoper) broertje waar je voor kunt gaan.

Uit de PS4 Pro beoordelingen op het internet komt het dan ook naar voren. De Pro is voor:

  1. Iemand die nieuw is in console gamen en er nog geen een heeft
  2. Iemand die nu voor het eerst een upgrade wil vanaf de 3e generatie consoles
  3. Iemand die echt een console gamer is en er nu weer extra geld voor over heeft

Iemand die nog geen console heeft

De Pro is uitermate geschikt voor iemand die nog helemaal geen console heeft. Het is namelijk de meest krachtige machine die je dit jaar kunt kopen, en dan kun je gelijk weer een tijdje vooruit met een goede deal.

Wanneer je nu nog geen console hebt en overweegt om deze te kopen, dan zijn er een aantal zaken die je mee kunt nemen:

  1. Hoeveel geld wil je uitgeven?
  2. Gebruik je hem alleen voor gamen, of meer?
  3. Heb je een UHD TV?

Een logische overweging uiteraard, maar hoeveel geld heb je om te besteden? Plus heb je het over voor de extra features van de machine? Als je niet alles op alles wilt zetten om het beste wat er op dit moment in console-land is te krijgen, dan heb je je eigen vraag misschien al beantwoord. De features komen we straks nog op terug.

Ga je hem alleen voor gamen gebruiken, of wil je er nog meer mee doen? Alleen voor gamen is hij perfect. Mooie graphics met 4K en HDR en supersnel. Maar als je je console ook als media hub gebruikt, dan is het misschien toch niet de meest verstandige keuze. De Xbox One S van Microsoft heeft wat dat betreft weer meer opties.

De belangrijkste misschien nog wel het ontbreken van een UHD BluRay speler. De One S heeft deze ingebouwd en zij zetten dan ook volledig in op het centrum van je thuisbioscoop te worden. Je hoeft geen dedicated BluRay speler meer te kopen, en dat scheelt een hoop geld want de andere op de markt zijn al duurder dan de hele Xbox bijelkaar.

Daarnaast is de One S een echte hub. Met de IR-blasters kan hij ook al je andere apparaten aansturen en zo met één druk vanuit het Microsoft Dashboard de perfecte instellingen maken voor gamen, óf voor films of series.

De PS4 Pro kan dit allemaal niet. De BluRay speler is wel echt een gemis maar ik vraag me af of je de andere hub-features van de One S wel gaat gebruiken. Voor sommigen misschien wel leuk, maar zeker lang niet voor iedereen gewenst.

Het ontbreken van de BluRay speler is natuurlijk een kosten overweging geweest, hoewel Sony ook zijn eigen dedicated speler op de markt heeft gebracht. Wellicht wilden ze zo door de verkoop van de Pro de verkoop van de Sony BluRay speler niet uitsluiten.

Zelf geven ze overigens aan dat het is omdat de wereld toch naar streaming video toegaat en jij dit vanuit de Playstation Apps ook prima kunt doen in 4K. Jammer genoeg is op dit moment de enige mogelijkheid om echt 4K HDR films te kijken toch op BluRay.

4K UHD DVR Streamen op de Playstation 4 ProAndere mogelijkheden zoals streamen bieden je wel 4K HDR series, hoewel je echt wel een goede internetverbinding nodig hebt om deze af te kunnen spelen en lang niet iedereen zal deze hebben. Verder zijn films die je streamt in 4K én altijd betaald, voor dezelfde prijs als een BluRay, én ze zijn niet in HDR. Dat moet er allemaal nog aankomen.

Daarnaast is de vraag, heb je wel een 4K UHD TV? Ook die zijn namelijk een behoorlijke aanschaf. En als je er nog geen eentje hebt, dan zijn de voordelen van de PS4 Pro beperkt en kun je wellicht beter ook niet kiezen voor de One S, maar voor een lekker kleine en simpele PS4 Slim en netjes wachten op de volgende generatie consoles.

Iemand die nu een upgrade doet vanuit de 3e generatie Playstation

Ben jij iemand die nog een tijdje had gewacht tot alles een beetje goedkoper werd om over te stappen? Of gewacht tot er wat meer games beschikbaar waren dan bij de launch van de PS4? Dan is nu wellicht het moment om over te stappen.

Als jij zo iemand bent die nu zijn PS3 eindelijk aan de kant zet voor een nieuwe, dan biedt de Pro zeker een gigantische verbetering. Je had misschien wel gewacht tot het goedkoper werd. Dan is nu je kans om een goede PS4 aan te schaffen met de Slim. Handzamer én goedkoper. Maar ineens wordt je geconfronteerd met de keuze of je dan toch wat meer geld wilt spenderen en de Pro wilt kopen.

Ook hier gelden dezelfde afwegingen eigenlijk. Heb je al een UHD TV en heb je iets meer te spenderen? Dan zou ik voor de Pro gaan. Je gaat het anders over een tijdje toch zonde vinden, zeker wanneer je de Pro dan in 4K ziet bij vrienden. Dan kun je beter nu iets meer uitgeven en dan ben je weer helemaal bij voor de komende tijd.

Heb je nog geen 4K TV, dan zou ik zeggen dat de performance verbeteringen te gering zijn om de extra investering te kunnen verantwoorden tegenover jezelf.

Zijn er nog features om de gamer die wil overstappen over de streep te trekken?

Dan de gamers die al een PS4 hebben, moeten zij overstappen? Zijn er dan nog features niet benoemd die een upgrade kunnen verantwoorden?

Zeker wel. Als je serieus bent over gamen zijn er nog genoeg redenen over. Je gaat dan namelijk ook in de marge zitten van verbeteringen, en die zijn er zeker te benoemen.

Anders dan de Xbox One S is de Pro écht wel een verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Games zijn vloeiender en ze laden vooral veel sneller. Wachten tot je level geladen is, dat is misschien wel één van de meest frustrerende dingen en dat wordt zeker flink gereduceerd. Grote games zoals GTA V ben je zo midden in de actie wanneer je de game opstart, in plaats van dat je een paar minuten naar een laadscherm zit te turen.

Hij heeft dan ook tweemaal zoveel processorkracht als de PS4. Een enorme boost waar de software gretig gebruik van maakt. Het meeste wordt besteed aan het kunnen afspelen van 4K HDR maar ook significante verbetering in performance wordt behaald.

Het nadeel is dat de games niet native 4K zijn. Nieuwe games die worden gemaakt kunnen wel degelijk gebruik maken van deze mogelijkheden, maar nog steeds is wel een vereiste van Sony dat ze op beide versies gewoon moeten kunnen spelen. Je zult dus niet “Pro only” games gaan krijgen wat de ontwikkelingen een beetje in de weg staat.

Het is dan ook niet een nieuwe generatie, geen PS5 maar hij wordt eerder de PS4.5 genoemd. Wel zijn er al heel wat games die je in verbeterde kwaliteit kunt spelen aangezien ze ook veel van de iets oudere titels een upgrade hebben gegeven.

Een Desktop 4K ten opzichte van de PS4 Pro

Echt PC gamers zullen vinden dat de kwaliteit nog tegenvalt aangezien je op een (weliswaar wat duurdere) gaming PC toch al snel native 4K kunt behalen met dezelfde prestaties. Maar we hebben het hier over een console en dan is dit gewoonweg de beste op de markt.

Naarmate de tijd nog vordert zullen steeds meer games het optimale uit de nieuwe hardware weten te behalen zonder de oude PS4 volledig op te hoeven geven. Dan kun je steeds meer halen uit dit mooie apparaat.

En wat een prachtige beelden hebben we gezien op de Pro op een 4K TV, het niveau van detail is adembenemend bij sommige games als Tomb Raider en Gran Turismo Sport.

Denk jij erover na om er eentje te kopen? Of toch maar wachten op echt de volgende generatie? Je krijgt in ieder geval Perfecte HDR, 4K mogelijkheden samen met verbeterde performance in console én PSVR!

PS4 Pro voordelen beoordeling

 

 

Games algemeen

Auteur: Bas U.

Een liefhebber en kenner van alles rondom de Playstation Console. Mij kun je alles vragen op dit gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *