Hoe kan ik geld verdienen met gamen? Start nu met deze zeven tips

Gran Turismo Sport

Geld verdienen met gamen klinkt als een droom voor velen van ons. Het is dan ook iets wat veel mensen proberen, waardoor er veel concurrentie is. Er zijn verschillende manieren hoe je geld kunt verdienen met gamen. Afhankelijk van jouw skills, kun jij door hard werken misschien wel doorbreken.

Lees hieronder over een aantal game-beroepen en zeven tips om geld te verdienen met gamen.

Welke beroepen zijn er in het gamen?

Geld verdienen met gamen kan op een aantal verschillende manieren. Je kunt het verdienen met gamen zelf, maar ook door te rapporteren over games of andere mensen te ondersteunen. Wij belichten de volgende game-beroepen:

 1. game tester
 2. competitie gamer
 3. live streams
 4. game coach of reviewer
 5. in-game items verkopen

Game tester worden is ideaal wanneer je wilt beginnen met geld verdienen door te gamen. Omdat het vaak parttime wordt gedaan, verdient dit mogelijk niet genoeg om van rond te komen, maar het is een goede opstap.

Een voordeel van game tester zijn, is dat je sommige games al te zien krijgt voordat deze zijn uitgebracht. Of je krijgt van al bestaande games een nieuwe update te zien of beta versie die jouw vrienden nog niet kennen. Dit kun je natuurlijk in je voordeel gebruiken.

Zo kun je ook nog eens geld besparen, want je krijgt de games van je werkgever. Dit houdt ook in dat je niet altijd zelf kunt kiezen welke game je speelt. Wil je je liever richten op een of meerdere specifieke games waar je echt goed in bent? Dan is een van onderstaande opties misschien meer geschikt.

Competitie gamer: Ben jij heel goed in één bepaalde game, dan is competitie gamen wellicht dé manier om geld te verdienen. Voor veel games zijn er toernooien, zelfs wereldwijd, met gigantische geldprijzen. Bepaalde clans of guilds worden zelfs gesponsord door bedrijven uit de computer of game industrie.

Je speelt dus de hele dag jouw favoriete spel, wint er goede geldprijzen mee en krijgt gratis spullen. Maar dit is hard werken. Zoals met elk beroep is het lastig om helemaal aan de top te komen en met gamen is dit niets anders.

Professionele gamer worden klinkt dus ideaal, maar je moet er rekening mee houden dat veel mensen dit proberen. Het is niet even een paar uurtjes per dag je favoriete game spelen, maar urenlang gamen onder je eigen druk, of de druk van je team. Met veel oefenen en wat geluk, behaal jij de top.

Live streams: Een aantal van de grootste namen in de industrie verdienen naar schatting meer dan $100.000 per maand. Dit is wanneer je de sponsorship deals en donaties per maand meetelt. En dit voor het delen van jouw scherm met een publiek. En natuurlijk af en toe commentaar geven en reageren op dat publiek.

Via verschillende platformen kun je live streams uitzenden wanneer jij aan het gamen bent. De meest populaire platformen zijn momenteel Twitch en YouTube. Je kunt uitzenden wat er op jouw scherm gebeurt, in de game, en ook een camera op jezelf richten. Met deze tweede camera kun jij praten met jouw volgers. Ook kun je reageren in de chat op hun vragen en opmerkingen.

Door middel van donaties en sponsorships verdienen deze mensen hun geld. Het is dus hard werken om dit niveau te behalen en de gave om met een publiek te kunnen omgaan en hen te vermaken komt erg goed van pas. Als dit allemaal lukt, kun je dus letterlijk de hele dag gamen om geld te verdienen.

Game coach of reviewer: Wil jij graag aan de slag met een publiek, maar niet live, dan is game coach or reviewer misschien iets voor jou. Technisch gezien is dit niet betaald krijgen om te gamen, maar betaald krijgen om te rapporteren over de game of vragen van anderen over de game beantwoorden.

Je kunt een eigen blog website opzetten of je aansluiten bij bestaande websites, welke opzoek zijn naar (freelance) werknemers. Je kunt game guides schrijven voor verschillende games. Of podcasts maken over verschillende soorten games en onderwerpen. In deze podcasts kun je dan bijvoorbeeld verschillende bekende gamers uitnodigen om te interviewen. Je kunt ook video’s maken of tutorials. Of bij een helpdesk gaan werken om mensen door een bepaalde game of moeilijke situatie te loodsen.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Wat belangrijk is om in je achterhoofd te houden is dat je toegevoegde waarde moet hebben. Wat maakt jouw guide, podcast of video uniek? Waarom zouden mensen naar jouw werk kijken en niet naar dat van de concurrentie?

In-game items verkopen: In sommige spellen, zoals World of Warcraft, GTA of Battlefield, kun je in-game accessoires kopen. Je kunt bepaalde outfits kopen, skins voor wapens, mounts om op te rijden en noem het maar op. Deze spullen kun je vervolgens verkopen voor echt geld. Ook hiervan zul je dus geen vetpot krijgen, maar als bijverdienste is dit mooi meegenomen.

Sommige items kunnen wel honderden euro’s opleveren, maar het is vaak hard werken of veel geluk hebben om zo’n item te verkrijgen. Je kunt ook items kopen waarvan je verwacht dat deze in de toekomst meer geld waard worden.

Dit kan allemaal via Steam. Je moet dus goed investeren, hard werken of veel geluk hebben. Het rendement dat je hieruit haalt is niet genoeg om van rond te komen, maar een nieuwe videokaart moet zeker lukken.

Zeven tips om geld te verdienen met gamen

Je hebt nu kunnen lezen op welke verschillende manieren je geld kunt verdienen met gamen, welke game-beroepen er zijn. Hieronder volgen een aantal tips welke goed van pas komen wanneer jij door wilt breken met een van deze game-beroepen. Zeven tips om geld te verdienen met gamen:

 1. Gebruik van de juiste accessoires
 2. Gebruik een goede internetverbinding
 3. Vind een game of skill waar je in uitblinkt
 4. Doe onderzoek
 5. Weet hoe je publiek moet vermaken of volg een cursus
 6. Volg een cursus tekst schrijven
 7. Wees bereid om er keihard voor te werken

Accessoires

Het is van uiterst belang dat je de juiste accessoires gebruikt. Je wilt niet dat middenin een belangrijke match je headset, controller of toetsenbord ineens hapert. Dit kan namelijk tot de ondergang van jou of je team leiden.

Het hebben van de

juiste ps4 accessoires geeft je meteen een voorsprong en natuurlijk ook voor de PC en elke andere game console. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Pro controllers van de Playstation. Sony heeft andere bedrijven toegelaten om controllers te ontwerpen voor de Playstation, waar je bijna alle professionele gamers tegenwoordig mee ziet. Een van de voordelen van zo’n controller is dat het een betere grip heeft.

Internetverbinding

Naast goede accessoires, is een goede internetverbinding van groot belang. Ook een hapering hierin kan ervoor zorgen dat jij of jouw team ten onder gaat. Van ‘lag’ wordt niemand beter, en al helemaal niet als jij de enige nog bent die leeft en je na een enorme lagspike de herhaling ziet van hoe jouw vijand je van achteren besloop en uitschakelde.

Je internetverbinding is dus cruciaal. Niet alleen voor een bepaalde match, maar ook wanneer je een live stream hebt. Je moet genoeg bandbreedte hebben om te uploaden want je wilt je kijkers natuurlijk geamuseerd houden. Wanneer de verbinding hapert of wegvalt, zullen de kijkers na verloop van tijd geïrriteerd raken en naar een ander gaan kijken.

Uitblinken

Of jij nu uitblinkt in grapjes maken, mensen interviewen, schrijven, of een bepaalde game: zorg ervoor dat je jouw skills in zet op de juiste manier. Als jij dyslectisch bent en geen gevoel hebt voor een goede opzet van een stuk tekst, sla dit dan beter over.

Om zo veel mogelijk rendement te halen is het beter om te kiezen voor iets waar je van nature al goed in bent, dan kun je sneller verder komen. Bovendien merkt jouw publiek ook wanneer jij ergens plezier uithaalt. En als je het goed doet, kun je dit aan hen overdragen en dat zorgt weer voor een betere band met het publiek en meer volgers.

Onderzoek

De kans dat je per ongeluk doorbreekt is erg klein. Om deze kans te vergroten, raden we je aan om goed onderzoek te doen voordat je je compleet stort op betaald gamen. Op die manier kan je gerichter aan het werk en weet je zeker dat jij iets doet waar vraag naar is. Doe onderzoek naar:

 • Welke game je je op wilt richten
 • De doelgroep van deze game
 • Hoe je jouw doelgroep het best kunt bereiken
 • Welke games jouw doelgroep nog meer speelt
 • Wat de concurrentie doet
 • Wat er al op de markt is op dit gebied en wat er ontbreekt

Het onderzoek naar de doelgroep is waarschijnlijk het belangrijkste. Je kunt hierdoor je video, podcast, live stream of teksten aanpassen om de juiste mensen te interesseren én geïnteresseerd te houden. De toon waarop je praat, de referenties die je maakt naar bijvoorbeeld films of series, een bepaalde humor en hoe je jouw publiek aanspreekt is van groot belang.

Hoe persoonlijker dit contact met de doelgroep, hoe beter zij dit ontvangen. Wanneer zij een band met jou opbouwen zijn zij geneigd om je te blijven volgen en je aan te bevelen bij vrienden en mede gamers. En dit is wat je uiteindelijk wilt bereiken.

Daarnaast kun je dit doelgroeponderzoek ook gebruiken om te bepalen voor welke games je nog meer aan de slag kunt. Als je bijvoorbeeld guides schrijft voor World of Warcraft, zal je misschien ontdekken dat veel mensen van jouw doelgroep ook Overwatch spelen. Ga je daar ook guides voor schrijven, dan kan jouw publiek dus bij jou terecht voor alles dat zij zoeken. Hoe minder zij met de concurrentie in aanraking komen, hoe beter.

Publiek vermaken

Niet alleen jouw in-game skills zijn van belang wanneer je geld wilt verdienen met gamen. Of je nu kiest voor schrijven, video’s of live streams: je moet in staat zijn om het publiek te boeien. Of dit nu met interessante feiten is of grappige opmerkingen, dat maakt niet uit.

Je hoeft niet goed te zijn met mensen, of een bepaalde eigenschap te hebben zoals presenteren of luisteren. Het gaat erom dat je jouw unieke skills kunt inzetten om het publiek te interesseren. En interesse kan uit verschillende bronnen komen: als zij wat leren van jouw spel of commentaar, als zij het grappig vinden, of als zij iets zien dat niemand anders kan.

Wil je graag je skills wat verder ontwikkelen, dan is het altijd een goed idee om een cursus te volgen. Op het internet zijn talloze online cursussen te volgen. Het hoeft niet eens duur te zijn!

Schrijven

Een andere skill die van belang is, is schrijven. Indien je kiest voor het schrijven van guidebooks, reviews of bijvoorbeeld e-mail support gaat doen, moet je met geschreven tekst een bepaalde boodschap over weten te brengen.

Voor het schrijven van een goed stuk is het ook van belang dat je doelgroeponderzoek grondig is uitgevoerd. Het is van belang dat je weet welke games er het meest worden gespeeld, waar mensen het meest problemen mee hebben en hoe jij je gaat onderscheiden van de rest van de artikelen. Op deze manier creëer jij een groot publiek en kan jij populair worden.

Keihard werken

Het klinkt misschien leuk, gamen en geld verdienen, maar ook dit is gewoon keihard werken. Om in iets uit te blinken moet je niet uren maar maandenlang, zo niet jarenlang, oefenen. Als jij in je eerste maand nog geen 50 volgers hebt, dan moet je je niet uit het veld laten slaan. Alleen zo kom je de concurrentie voorbij!

Dus: Hoe kan je geld verdienen met gamen?

Geld verdienen met gamen is dus hard werken. Voordat je hieraan begint moet je je afvragen of je dit wilt. Want dan is gamen dus niet meer iets om even te ontsnappen aan het leven, of te relaxen.

Gamen is dan je werk en je staat onder druk om door te gaan en goed te presteren. Even geen zin bestaat niet meer. Als jij zeker weet dat je ervoor wilt gaan raden we je aan om gebruik te maken van de bovenstaande tips om geld te verdienen met gamen.

Door iets te doen waar je van nature goed in bent, verhoog je de kans dat je een uitblinker wordt en dus goed betaald kan krijgen om te gamen. Of voor het rapporteren over gamen natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *